Vachtverzorging

Mensen die ooit een Nizinny als hun hond hebben uitgekozen zijn zeker op het karakter en uiterlijk gevallen. Een mooi verzorgde PON is een lust voor het oog en veel complimentjes waard.

Het is jammer, als door de slechte verzorging de hond lijdt en de baas vreselijk opziet tegen een wekelijks drama. Iedere fokker heeft u al uitgebreid verteld over de vachtverzorging en zeker veel tips gegeven. In veel honden boeken staan ook tips over het verzorgen van nagels, oren etc.

Wat ik hier wil geven, zijn gewoon wat tips die ik zelf gebruik en handig vind.

Ten eerste is regelmaat van enorm belang. Ik zelf heb een vaste middag in de week die ik aan het borstelen van mijn honden besteed. Zo wordt het niet steeds uitgesteld, want voordat je het weet zijn er een paar weken verstreken en zit de hond onder de klitten. Dan wordt een borstelbeurt een drama en dus stellen wij hem weer uit.

Zelf vind ik het ideaal om mijn hond op tafel te borstelen, dan heb ik meer overwicht en blijven ze beter liggen. Ik leg dan een vetbed met antisliprug (op shows en internet te koop) op tafel (in de zomer lekker buiten) en daar moet mijn hond op haar zij liggen.

Goede borstels zijn heel belangrijk. Ik gebruik meestal een borstel met lange ijzeren pennen en een kam met brede lange tanden. Zoals iedereen al zeker weet moet je altijd van onder naar boven gaan borstelen,anders kom je niet goed door de vacht heen en ontstaan er nog meer klitten.

Voor het borstelen spray ik de vacht meestal met antiklit spray (bij Detangling Spray van Dog Stuff).

Ik begin altijd op de buik en ga laagje voor laagje omhoog tot aan de rug. Daarna doe ik de pootjes, ook van onder naar boven en het pootje dat op de tafel ligt aan de binnenkant. Als laatste ga ik nek, snuit, hoofd en oren doen. Alles eerst met de borstel en dan met de kam goed tot aan de huid alles goed nalopen. De meeste honden gaan bij het borstelen van de voetjes draaien of proberen te gaan staan. Gewoon heel voorzichtig proberen, niet trekken en pijn doen, dan blijft de hond onder zachte dwang liggen. Hier is regelmaat dus heel belangrijk. Als laatste de staart en terwijl de hond staat de hele rug nog even nalopen. Na afloop lekker laten uitschudden en natuurlijk belonen met een koekje.

Het haar in de oksels klit heel snel en meestal knip ik die kort. Wat ook heel handig kan zijn is de buik, oksels en liezen van de hond te scheren. Eerst de lange vacht van de flanken opzij en dan pas scheren, dan is er aan de buitenkant niks te zien en het scheelt heel veel werk. Het wordt ook vaak door de trimsaloons gedaan.

De haren uit de oren moeten voorzichtig uitgetrokken worden, niet met bossen tegelijk, want dat is niet prettig voor de hond. Bij iedere borstelbeurt klein beetje.

De pony van de hond knippen is echt zonde, hij krijgt dan een heel ander uiterlijk. Een hond moet goed kunnen zien en dat kan je bereiken om met een uitdunschaar (te koop bij drogist) het haar boven de ogen een beetje uit te dunnen. Dat mag u nooit doen, als u met u hondje wil showen, dan is een clipje of een elastiekje een betere oplossing.

Ik borstel mijn honden één keer per week en ben meestal 30-45 minuten per hond kwijt. Jonge honden (tot een jaar), moeten vaker geborsteld worden, ten eerste om ze de verzorging te leren en ten tweede klit de puppy vacht veel meer. Ook na een vochtige periode, veel zwemmen of een bos- of duinwandelingen moet de hond extra geborsteld worden.

Wat ik zelf altijd doe is mijn honden eens per 6-8 weken in bad doen. Het is wel even een werk maar de schone zachte vacht is een stuk makkelijker te kammen en als je antiklit spoeling gebruikt (ik doe gewoon mensen variant, maar beter is om een speciaal voor honden te kopen), dan klit de vacht ook minder.

Sommige Nizinny’s hebben last van de jeuk bij de voetjes (te zien aan het likken aan de voetzolen en tussen de tenen). Het is een milde vorm van allergie en kan verholpen worden door een goede verzorging. Het beste is om de vacht tussen de voetzooltjes kort te knippen en goed tussen de tenen/voetzooltjes te drogen na een natte wandeling. Jeuk wordt veroorzaakt door de gisten/schimmels en het poederen met Miconazool poeder (apotheek) kan goed helpen.

Veel succes met de verzorging.

Lucyna Weijers